TANDBLEKNING

Vad är det som bleker tänderna?

 

Väteperoxid, eller ämnen som bryts ner till väteperoxid som exempelvis karbamidperoxid, är den vanligaste aktiva ingrediensen i tandblekningspreparat. När väteperoxid oxiderar frigörs fria syreradikaler som bryter ner organiskt material till koldioxid och vatten. Missfärgningarna som sitter i tänderna är till exempel rester från kaffe, tobak, mat etc. vilket är organiska material som bryts ner. Emaljen är inte organiskt material och påverkas därför inte.

 

Är tandblekning farligt?

 

Brilliant Smiles tandblekning är helt ofarlig, men det samma gäller dessvärre inte för alla tandblekningsmetoder. När det kommer till säkerhet vid tandblekning är det generellt två saker man ska vara uppmärksam på:

 

1. Gelens aktiva substans och pH

 

Väteperoxid är den vanligaste aktiva substansen i tandblekningspreparat och är väl beprövad i tandblekningssyfte. Väteperoxiden i sig bryter ner missfärgningar i tanden utan att skada eller förändra tandens emalj. Det som däremot kan påverka emajlen är gel som inte har neutralt pH-värde - sura eller basiska preparat som fräter på emaljen.

 

Därför har Brilliant Smile Sweden endast pH-neutrala geler, de innehåller dessutom fluor som stärker tänderna samt kaliumnitrat som lindrar tillfällig sensibilitet.

 

Gelen skadar alltså inte emaljen men för att undvika obehagliga ilningar så rekommenderar Brilliant Smile att ha varit hos tandläkaren inom en 3-månaders period innan blekning. Detta för att åtgärda eventuella skador samt ta bort tandsten då gelen inte bleker den.

 

2. Ljusets våglängd och värmeutveckling

 

Det finns flera olika typer av ljus som är avsedda för tandblekning, vanligast är UV, laser och Plasma. Ljuset i sig bleker inte, dess syfte är att påskynda blekningsprocessen genom att tillföra energi vilket gör att väteperoxiden oxiderar snabbare.

Du känner säkert till att UV-ljus innehåller skadliga våglängder som är cancerframkallande, därför krävs extra försiktighetsåtgärder vid tandblekning med UV. Laser avger normalt mycket värme, vilket vid tandblekning kan orsaka kraftiga ilningar och i svåra fall orsaka permanent skada på tandnerven.

 

Brilliant Smile använder sig av plasmaljus som är inom det synliga ljusspektrat och är därmed helt fritt från cancerframkallande UV-ljus och skadliga våglängder.

 

SNABBT OCH EFFEKTIVT

 

♦ I genomsnitt 7 nyanser vitare efter en behandling

 

♦ Utförs på klinik vid ett tillfälle

 

♦ En behandling är vanligtvis tillräckligt

 

♦ Aktivering med ljus snabbar på blekningsprocessen

 

 

 

 

 

 

MINIMERAD SENSIBILITET

 

♦ Gel med neutral pH-värde

- varken skadar eller etsar emaljen

 

♦ Tillsatser som motverkar ilningar och stärker emaljen

 

♦ Plasmaljuset avger inte värme

 

♦ NanoSeal Total+ - En emaljförsegling för att remineralisera emaljen - minimerar biverkningar och gör att man kan äta och dricka vad som helst direkt efteråt. Utan NanoSeal gäller vissa restriktioner i kosten 72 timmar efter behandling, då tänderna är extra känsliga för nya missfärgningar.

 

 

 

 

 

Boka@dentalisten.se | 070- 552 32 95

© 2016 Madeleine Sandbladh Dentalisten